Baby shower: nový trend oslavy tehotenstva, alebo udalosť postavená na hlavu?

Párty plná balónikov, darčekov, občerstvenia a kamarátok. A v strede všetkého nastávajúca mamička. To je trend zvaný baby shower, ktorý pomaly preniká zo západu aj k nám. Najviac obľúbený je v Amerike, kde sa oslavuje už od 20. rokov minulého storočia.

Baby shower je slávnostná udalosť, ktorá sa koná na oslavu blížiaceho sa príchodu nového bábätka do rodiny. Tradične sa koná v treťom trimestri tehotenstva a jej hostiteľmi môžu byť najbližšia kamarátka, sestra, mamička alebo teta. Táto udalosť je obvykle určená iba pre ženy a prebieha v domácom prostredí nastávajúcej mamičky. Tá si dopredu pripraví zoznam vecí, ktoré jej pre bábätko chýbajú. Pozvané tiež môžu priniesť to, čo sa napríklad osvedčilo im a čo by rady nastávajúcej mamičke odporučili.

„Ja som na takejto akcii bola u kamarátky v Prahe. A pretože už mám dve deti, rozhodla som sa nastávajúcej mamičke urobiť kôš vecí, ktoré sa mi osvedčili a ktoré jednoducho podľa mňa musí mať,“ napísala nám Peťa.

Možno si pamätáte scénu zo seriálu Priatelia, keď v epizóde Výbavička presne takú party zažíva tehotná Rachel. Organizujú ju kamarátky Monica a Phoebe a vznikajú komické situácie, keď napríklad zabudnú pozvať Rachelinu mamičku alebo keď Rachel, ktorá zatiaľ výbavu veľmi nerieši, dostane plno darčekov a vôbec netuší, na čo sú veci určené.

Samozrejmosťou na takejto párty je výzdoba, nealko bar a občerstvenie vo forme jednohubiek, zákuskov, dezertov, obložených tanierov atď. Nemala by chýbať torta. A to všetko s motívom materstva, tehotenstva a bábätka.

Obvykle sa hrajú aj rôzne hry zamerané na tehotnú mamičku a dieťa. Medzi obľúbené patrí stávka na výšku, váhu a presný dátum narodenia bábätka, písanie odkazov pre bábätká, vytváranie detských kníh alebo súťaž v skladaní plienok.

Niekde dokonca vychádzajú dopytu spotrebiteľiek v ústrety aj obchodníci, ktorí napríklad predávajú špeciálne sety k tejto udalosti. U nás v ponuke nájdete napríklad tieto sady, ak by ste chceli nastávajúcej mamičke a jej bábätku darovať pohodlie materiálu Outlast®. Inšpirovať sa môžete aj v našej kolekcii pre novorodencov.

Baby shower preniká aj k nám, aj keď zatiaľ len pozvoľna. „Ja som vôbec netušila, o čo ide,“ napísala Veronika a mamička Pavlína pridala: „Mám tri malé deti a ani u jedného som to nezažila. Vždy sa len v práci zložili a odovzdali darček alebo peniaze a bolo to.“

„Mne sa táto tradícia páči, ale ani u jedného syna som nevedela, že niečo také existuje,“ napísala Jana. To Vendula má iný názor: „Je to taký divný americký zvyk. Mne sa to úprimne veľmi nepáči.“ Veľmi kritická k baby shower bola mamička Petra: „Príde mi to ľahko padnuté na hlavu, ale to je samozrejme môj názor. Nepríde mi táto akcia normálna. Radšej by som oslavovala to, že sa narodí zdravé bábätko. Ďalšia ukážka dnešnej zvláštnej doby...“

Padlá na hlavu možno prišla táto akcia aj kamarátkam v seriáli Sex v meste. Hneď v jednej z prvých epizód z roku 1998 nazvanej The Baby Shower boli pozvané na tehotenský večierok svojej kamarátky. „Je to peklo na zemi, ktorým vás môžu potrestať len vaši najbližší priatelia,“ glosuje hneď na začiatku akciu Carrie. Kamarátky, ktoré sú slobodné, bezdetné, a okrem Charlotte po deťoch netúžia, sa rozhodnú na večierok ísť. A už ich výber darčeka hovorí za všetko. Samantha nesie fľašu škótskej, Miranda kondómy a Carrie darček úplne zabudla. Všetko ale napravila Charlotte, ktorá zaobstarala značkový kôš pre bábätko plný darčekov. A len ona jediná si večierok plný mamičiek, detí a tehotných užíva.

Ako teda oslavujeme a vítame bábätko u nás? Prezradila nám to v komentári Magdalena: „Ja na také novoty nie som, nikdy som na žiadnej baby shower nebola a ani po tom netúžim. U nás na Slovácku sa chodí do kúta, tzn. až sa bábätko narodí, tak sa naň prídu rodina a priatelia pozrieť a prinesú darčeky.“