Porovnanie materiálu Outlast® a Merino vlna

Outlast® a merino vlna. Dva typy termoregulačných materiálov viazaných na prírodné vlákno. Napriek tomu je každý iný. V tomto článku si predstavíme oba materiály a porovnáme ich rozdiely, výhody a nevýhody.

 

Čo je Outlast®?


Outlast® je ochranná známka, ktorá označuje materiály s technológiou, ktorá bola pôvodne vyvinutá pre NASA. Táto technológia spočíva v tom, že do textilných vlákien sú vložené mikrokapsule s prírodným (repkovým) voskom, ktorý dokáže absorbovať a uvoľňovať teplo podľa potreby. Keď sa telesná teplota zvyšuje, vosk sa roztaví a pohltí prebytočné teplo. Keď sa telesná teplota znižuje, vosk stuhne a uvoľní uložené teplo. Tým sa vytvára prirodzená mikroklíma, ktorá znižuje potenie až o 50 % a udržuje stabilnú teplotu tela.

Outlast® sa dá aplikovať na takmer akýkoľvek textilný materiál pomocou rôznych postupov, ktoré vyvinula firma Outlast. Tieto materiály sa používajú na výrobu posteľnej bielizne, oblečenia a to vrátane oblečenia pre deti.

 

Čo je merino vlna?


Merino vlna je prírodné vlákno, ktoré sa získava z plemena ovce merino, ktoré pochádza z Austrálie. Merino vlna je veľmi jemná a kvalitná vlna, ktorá má mnoho prirodzených výhod. Merino vlna sa používa na výrobu rôznych druhov oblečenia, ako sú spodná bielizeň, ponožky, tričká, svetre, šály, čiapky, rukavice a ďalšie. Je tiež vhodná na vrstvenie, pretože každá vrstva merino vlny pomáha transportovať pot a prebytočné teplo preč od tela. Merino vlna je odolná proti zápachu, pretože absorbuje pachy spôsobené baktériami a udržuje ich v sebe. Na druhú stranu merino vlna môže dráždiť kožu alebo spôsobovať svrbenie u niektorých ľudí, ktorí sú citliví na jej vlákna. Pri kúpe výrobkov s merino vlnou treba vždy dávať pozor, aké percento merino vlny výrobok naozaj obsahuje.

 

 

Aké sú rozdiely medzi Outlast® a merino vlnou?

Outlast® a merino vlna sú oba materiály s termoregulačnými vlastnosťami, ale majú niektoré rozdiely, ktoré treba vziať do úvahy pri výbere oblečenia. Tu sú niektoré z nich:

  • Outlast® funguje na princípe zmeny skupenstva vosku, ktorý ukladá a uvoľňuje teplo podľa potreby, zatiaľ čo merino vlna funguje na princípe vytvárania vzduchových vreciek, ktoré umožňujú odvádzanie vlhkosti.
  • Outlast® je schopný redukovať produkciu potu až o 50%, zatiaľ čo merino vlna je schopná odviesť pot a vlhkosť od tela, ale nezabráni ich vzniku.
  • Outlast® je závislý od množstva a veľkosti mikrokapsúl, ktoré sú vložené do materiálu, zatiaľ čo merino vlna je závislá od priemeru a dĺžky vlákien, ktoré určujú jej jemnosť a kvalitu.

Aké sú výhody a nevýhody Outlast® a merino vlny?


Výhody Outlast®

  • Outlast® je schopný predchádzať vzniku potu a udržovať stabilnú teplotu tela, čo zvyšuje pohodlie nositeľa.
  • Outlast® sa dá veľmi dobre kombinovať a vrstviť.
  • Outlast® je bezpečný a netoxický, pretože je certifikovaný podľa štandardu Oeko-Tex® 100, ktorý zaručuje, že neobsahuje žiadne škodlivé látky.
  • Outlast® je ľahko udržiavateľný
  • Outlast® je ideálny pre detské oblečenie, pretože im pomáha udržiavať optimálnu teplotu tela a pohodlia v rôznych podmienkach.
  • Outlast® využíva prírodné zdroje a je ekologicky udržateľný.

Výhody merino vlny

  • Merino vlna je veľmi jemná a príjemná na dotyk, pretože jej vlákna sú 1/3 priemeru ľudského vlasu.
  • Merino vlna je tiež hypoalergénna, pretože neobsahuje lanolín, ktorý môže spôsobovať alergické reakcie u niektorých ľudí.
  • Merino vlna je odolná proti zápachu, pretože absorbuje pachy spôsobené baktériami a udržuje ich v sebe. To znamená, že merino vlnu nie je potrebné prať tak často ako iné materiály, čo šetrí vodu a energiu.
  • Merino vlna je vhodná na vrstvenie, pretože každá vrstva merino vlny pomáha transportovať pot a prebytočné teplo preč od tela.

 

Nevýhody Outlast®

  • Outlast® nie je schopný odviesť pot a vlhkosť od tela, ale ukladá ho do mikrokapsúl. To môže viesť k pocitu vlhkosti, pokiaľ sa pot neuvoľní včas.
  • Outlast® nie je odolný proti zápachu, pretože neabsorbuje pachy spôsobené baktériami, ale iba ich maskuje. To znamená, že Outlast® je potrebné prať častejšie ako merino.

 

Nevýhody merino vlny

  • Merino vlna je drahšia ako iné materiály, pretože sa získava z obmedzeného zdroja, ktorým sú ovce merino. Merino vlna tiež vyžaduje špeciálnu starostlivosť pri praní a sušení, aby sa zabránilo jej poškodeniu alebo zmršteniu.
  • Merino vlna je náchylná na poškodenie hmyzom, plesňou alebo moľami, ktoré sa živia jej vláknami. Merino vlna tiež môže strácať svoj tvar alebo farbu po dlhodobom nosení alebo vystavení slnečnému žiareniu.
  • Merino vlna nie je schopná redukovať produkciu potu, ale iba ho odvádza od tela. To môže viesť k pocitu chladu a nepohodlia, pokiaľ sa pot neodparí rýchlo.
  • Merino vlna môže dráždiť kožu alebo spôsobovať svrbenie u niektorých ľudí, ktorí sú citliví na jej vlákna.

Dúfame, že vám tento článok pomohol porozumieť rozdielom medzi materiálmi Outlast® a merino vlnou. Ak máte záujem o kúpu oblečenia s termoregulačným materiálom Outlast®, môžete navštíviť náš e-shop www.littleangel.sk, kde nájdete široký výber oblečenia s Outlast® pre vaše deti. Outlast® je ideálny pre deti, pretože im pomáha udržiavať optimálnu teplotu tela a pohodlia v rôznych podmienkach. Outlast® je taktiež bezpečný, netoxický a zaručuje kvalitu, komfort a zdravie vašich detí.