Pohlavie bábätka: prekvapenie, alebo radšej nie?

Poznať pohlavie bábätka ešte v tehotenstve, alebo si počkať až na pôrodnú sálu? Pre niekoho je samozrejmosťou to prvé, pre iného naopak. Rozhodnutie, či si nechať prezradiť pohlavie bábätka alebo si ho nechať ako prekvapenie je veľmi individuálne a závisí od preferencií a hodnôt každého páru.

Prečo sa niektorí rozhodnú zistiť pohlavie bábätka počas tehotenstva? Napríklad preto, že chcú plánovať a pripraviť sa na príchod nového člena rodiny. Vedieť pohlavie môže byť pre nich dôležité pre nákup oblečenia, zariadenia izby, výber mena a ďalšie aspekty prípravy pre nového prírastku do rodiny.

Pre niektorých rodičov môže byť tiež emocionálnejšie spojiť sa s dieťaťom, keď mu môžu prideliť konkrétnu identitu a predstaviť si ho v konkrétnych rolách.

Túto tému sme otvorili na našich sociálnych sieťach.

Napríklad Lenka mala jasno: „Nevydržala by som to, oboch chlapcov som vedela v 3. mesiaci.“

Mamička Tereza nám napísala: „Neznášam prekvapenie! Aj filmy a knižky si viac užijem, keď viem, ako skončia, takže variant, že by som si nenechala povedať pohlavie nepripadal do úvahy. Aj manžela to zaujímalo. Takže u nás to bolo jasné! Som si robila srandu, že nevedieť pohlavie, tak radšej porodím skôr, pretože by som to nevydržala.“

Na druhú stranu existujú rodičia, ktorí si želajú nechať pohlavie svojho dieťaťa ako prekvapenie až do jeho narodenia. Táto voľba môže byť spojená s pocitom dobrodružstva a vzrušenia tým, že sa dozvedia pohlavie priamo v okamihu, keď sa dieťa narodí. Pre niektoré páry môže byť toto prekvapenie jedinečným spôsobom ako pridať ďalší rozmer k celému zážitku tehotenstva a pôrodu.

Svoj príbeh nám napísala aj Pavla: „Ja som si to nechala povedať pri prvom tehotenstve. A to bohužiaľ skončilo v 37tt pôrodom mŕtveho syna. Nasledovali ďalšie tehotenstvá a ani u jedného som to už nechcela vedieť. Pri 2. a 3. tehotenstve vedel len partner, že to budú chlapci a pri tom 4. to nevieme ani jeden z nás.“

„Máme pôrod pred sebou a pohlavie nepoznáme. Užívame si, že to nevieme a že budeme prekvapení (na rozdiel od všetkých okolo) a je nám to úplne fuk, čo to bude. Je to krásny nevedieť…,“ popísala svoje rozhodnutie Petra.

„Ja som to od začiatku vedieť nechcela, priateľ áno, ale nakoniec aj on vydržal. Všetci okolo mi veštili dievčatko, dokonca aj keď ma videli, tak hovorili k brušku a hovorili: ako sa má naše dievčatko. Ja som si priala chlapčeka... A tak máme polročného Vašíka (o emočnom výbuchu pri pôrode netreba hovoriť - otec a syn).“ Tak svoj príbeh vylíčila Lída.

Tiež Iveta mala prekvapenie až na sále: „A som za to veľmi rada, bol to krásny pocit zistiť to, až keď bolo naše dievčatko u nás.

Každá možnosť má svoje výhody a nevýhody, a preto je dôležité, aby si rodičia uvedomili, čo je pre nich najdôležitejšie. Je to intímne rozhodnutie, ktoré by malo rešpektovať ich osobné preferencie a pocity ohľadom tohto veľkého míľnika v ich živote.

Nakoniec je najdôležitejšie, aby sa rodičia cítili pohodlne s rozhodnutím, ktoré urobia, a aby si užívali každý okamih svojho tehotenstva a prípravy na príchod svojho dieťaťa, či už sa rozhodnú pohlavie zistiť vopred alebo si ho nechať ako prekvapenie.

V dnešnej dobe je tiež moderné organizovať párty alebo natáčať video, kde sa prezradí pohlavie bábätka. Existuje mnoho foriem, ako to urobiť, prím vždy hrá modrá alebo ružová farba: torta s prekvapením, balóniky naplnené konfetami, poháre s farbou, zapnutie modrého alebo ružového svetla,...

Krásne bolo video na Instagrame koučky a mentorky Martiny Kavalírovej. Tá dala každému blízkemu z rodiny cupcake a natáčala ich, keď sa do neho zahryzli a farba náplne prezradila, že čaká dievčatko.

My v Little Angel® sme pripravení na oba varianty. Takže v ponuke pre novorodencov nájdete sady pre dievčatká a chlapcov, ale aj tie neutrálne. Pozrite.