Rozdiely funkčných materiálov

Často sa nás pýtate, aký je rozdiel medzi termoregulačným materiálom Outlast®, ktorý používame v našich výrobkoch a Merino vlnou. Či je lepšie to, či ono. Aký je rozdiel, medzi klasickým bavlneným produktom a naším Outlast®-ovým. My sme sa rozhodli, že vám kľúčové vlastnosti potenciálne funkčných materiálov rozpíšeme do článku a necháme úplne na vás, aby ste si urobili úsudok o vhodnosti daného materiálu pre danú príležitosť.

Outlast®
Funkčný materiál navrhnutý pôvodne pre NASA. Je viazaný na bavlnu, vďaka čomu môžete nosiť prírodné, neumelé a pritom funkčné oblečenie. Pracuje s termoreguláciou tela, neodvádza pot, zamedzuje jeho vzniku. V prípade prepotenia nechladí. Outlast® reaguje na zmeny teploty vnútorného i vonkajšieho prostredia, medzi pokožkou a vrstvou materiálu sa tak vytvára príjemná mikroklíma. Vďaka svojej schopnosti opakovane striedať teplo a následne ho opäť uvoľňovať udržuje po celú dobu dobu nosenia stabilnú teplotu.

Merino
Funkčný materiál - vlna. Aktívne odvádza pot a zamedzuje návratu potu. Merino vlákno funguje ako akási trubica, ktorá vodu nasiakne do vnútorného kanálika, ktorým ju transportuje von do okolia, ale lanolínom impregnovaná časť ju už nepustí späť. Voda sa tak môže odparovať do vonkajšieho prostredia, ale už nekondenzuje na vnútornej strane odevu.

 

Umelé funkčné materiály
Funkčné materiály väčšinovo na báze Polypropylénu, polyesteru, alebo polyamidu. Ich úlohou je primárne odvádzať pot od tela. Princípom fungovania je spomínaná schopnosť odvodu vlhkosti do vonkajšej vrstvy, kde sa následne odparí – rovnako ako u Merino vlny. Toto je dosiahnuté použitím špeciálnej úpravy a tvaru vlákien, ktoré nepohlcujú vlhkosť. Najčastejšie sa používajú polyesterové, alebo polypropylénové vlákna.